29. septembril kell 11.00-16.00 toimub ministeeriumide ühishoones Tamme saalis (Suur-Ameerika 1, Tallinn) rahvusvaheline konverents „Lõpp toiduraiskamisele!“.
Vaata infot kodulehelt : https://www.eiraiska.ee/et/
29. septembril tähistatakse esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse päeva. Ka meie Eestis peame toidujäätmete tekke vältimist oluliseks ning soovime vähendada toidujäätmetega kaasnevaid negatiivseid majanduslikke, sotsiaalseid ja keskkonnamõjusid.
Konverentsi keskmes on toidujäätmete tekke vältimise teema toidu ümberjaotamise vaatest. Igal aastal visatakse igati kvaliteetset toitu prügikasti isegi siis, kui seda saaks suunata abivajajatele.
Konverentsi avavad sotsiaalminister Tanel Kiik, maaeluminister Arvo Aller, Euroopa Toidupankade Föderatsiooni president Jacques Vandenschrik ning Euroopa Komisjoni volinik Stella Kyriakides. Seejärel jagavad õppetunde, millest õppida, eksperdid ja praktikud nii Eestist (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus), Suurbritanniast (Tesco PLC), Hollandist (Wageningen University and Research) kui ka Prantsusmaalt (Prantsusmaa Suursaatkonna esitletav ettevõte).
Poliitikakujundamisest ja toidujäätmete tekke statistikast räägivad Keskkonnaministeerium, Sotsiaalministeerium ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus. Eesti erinevate sektorite kogemust toidu päästmisel jagavad Toidupank, Kiltsimäe talu, AS Farmi Piimatööstus, Rimi Eesti Food AS, Fotografiska Tallinn ning perekond Kaing. Konverentsi juhib Kristo Elias.
Konverentsil pakutavad suupisted on tehtud Rimi Eesti kauplustest päästetud toidust.
Konverentsi kannab üle Delfi, täpsem info videoülekande kohta ilmub kodulehele vahetult enne konverentsi.
NB! Ettekanded on hiljem ka järelvaadatavad Toidupanga youtube kanalis.
Ingliskeelsena on info KOM kodulehel 29.09 ürituste kalendris: https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/international-day_en
Päevakava:
Tervitused:
11.00 – 11.30
Sotsiaalminister hr. Tanel Kiik
Maaeluminister hr. Arvo Aller
Euroopa toidupankade föderatsiooni president hr. Jacques Vandenschrik
Euroopa Komisjoni volinik pr. Stella Kyriakides
Blokk 1
Õppetunnid, millest õppida
11.30 – 12.40
- Hollandi riigi kogemus toidu ümberjaotamisel.
Samen Tegen Voedselverspilling direktor,
Wageningen University and Research Circular Economy in Food programmi juht Hr. Toine Timmermans
- Toidu ümberjaotamine ja toidujäätmete tekke vältimine - kus siin see äri on?
Tesco PLC kampaaniaprogrammide juht Hr. Wojciech Sokol
- Kvaliteetsete toiduülejääkide ümberjaotamine Prantsusmaa jaekaubandussektoris.
Agricultural Councellor for France in Poland and Baltics Pr. Marie- Christine LE GAL
- Milline toit jõuab prügikasti ja jäätmekäitlejani?
Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse juhatuse esinaine pr. Kertu Tiitso
Blokk 2
Mida poliitikakujundajad ja statistika ütlevad?
-
- – 13.10
- Toidujäätmed ja –kadu toiduahelas ning nende põhjused.
Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus, vanemekspert pr. Evelin Piirsalu
- Toidujäätmete tekkega seotud keskkonnajalajälje vähendamine Eestis.
Keskkonnaministeeriumi kantsler hr. Meelis Münt
- Päästes toitu toetagem abivajajat.
Sotsiaalministeeriumi kantsler pr. Marika Priske
Blokk 3
Kuidas Eestis igapäevaselt toitu päästa?
13. 40 – 15.15
- Toidupank aastal 2030
Eesti – Hollandi Heategevusfond Toidupank juhataja hr. Pieter Boerefijn
- Mina oma talus tegutsedes…
Kiltsimäe Mahetalu peremees hr. Margus Lille
- Planeeritud raiskamine.
Farmi Piimatööstuse AS müügidirektor hr. Allan Tohver
- Kuidas saada toidupäästmise maailmameistriks?
RIMI Eesti juhatuse esimees hr. Vaido Padumäe
- Toidujäätmetele null tolerants – on see raske ?
Fotografiska Tallinn restorani kaasasutaja hr. Peeter Pihel
- Kõik algab meist endist.
Pereisa Indrek Kaing ja lapsed Hedvig, Ingrid, Ludvig ja Bruno
Konverentsil kõlanud mõtted võtab kokku päevajuht Kristo Elias
15.15 – 15.30